Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Hakkında Genel Bilgiler ve Sık Sorulan Sorular

2

AÖF sosyal hizmetler hakkında bilinen ve bilinmeyenler. Nedir, Ne Değildir?

Bu yazıyı sitemize gelen sorular doğrultusunda hazırladım. Öncelikle de belirtmek isterim ki burada ki bilgileri objektif olarak sizlere aktarmaktayım ve yine değerlendirmeleri hiçbir art niyetim olmadan yapmaktayım. Hiç kimsenin buradaki bilgileri yanlış anlamasını, AÖF Sosyal Hizmetleri aşağılanması şeklinde algılamasını istemem. Tümüyle yanlış bilinenleri düzeltmek, bilinmeyenler hakkında bilgi vermek amacındayım.
İlk olarak da özellikle şu bilginin kavranması isteği içerisindeyim:2 yıllık sosyal hizmet bölümünün 4 yıllık sosyal hizmet bölümünden farklıdır, alınan eğitimin içeriği, niteliği, eğitimin veriliş biçimi uygulamaların olup olmayışı farklılık göstermektedir.

4 yıllık sosyal hizmet bölümünde öğrenciler mesleki ve bilimsel etik ilke ve sorumluluklar ışığında eğitim alır, eğitim süresince aldığı eğitim ışığında uygulamalar yapar. Bölüm yüksek puanlar ile kontenjan dâhilinde öğrenci alır. (Bknz.) Son yıllarda 4 yıllık sosyal hizmet bölümleri ülke genelinde hızla yayılmaktadır. En son 11. bölüm olarak Kırıkkale Üniversite Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Sosyal Hizmet Bölümü açılmıştır.

1.Açıköğretim Fakültesi Sosyal Hizmet bölümü kaç yıllıktır, puanı kaçtır, kontenjan sayısı kaçtır ?


Açıköğretim Fakültesi Sosyal Hizmet bölümü 2 yıllıktır. Bu bölüme Açıköğretim için Ösym’nin belirlediği taban puanı (baraj puanı) ‘nı geçen herkes bu bölümü tercih edebilir. Belirli bir puanı geçen herkesin tercih yapabildiği için belirli bir kontenjanı yoktur. 2009 yılında AÖF sosyal hizmet bölümüne 7828 kişi kayıt olmuştur.2011 yılında 5000nin üzerinde mezun vereceği öngörülmektedir.

2- Açıköğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümünde hangi dersler okutulmaktadır? Ders notlarına ve çıkmış sorulara nereden ulaşabilirim?

Güncel Hali için:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=196045390450181&set=pb.152096924845028.-2207520000.1369819850.&type=3&theater

I.SINIF

1-Genel İşletme
2-Davranış Bilimlerine Giriş
3-İktisata Giriş
4-İletişim Bilgisi
5-Uygarlık Tarihi
6-Hukuka Giriş
7-Temel Bilgi Teknolojileri
8-Yabancı Dil ( İngilizce – Almanca – Fransızca )

II. SINIF

1-Sosyal Hizmete Giriş
2-Sosyal Hizmet Uygulamaları
3-Sosyal Hizmet Mevzuatı
4-Sosyal Hizmet Kuruluşları ve Yönetimi
5-Sosyal Psikoloji
6-Türkiye’nin Toplumsal Yapısı
7-Türk Dili
8-Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
Ders notları ve çıkmış sorula için ise :

3- 2 Yıllık Açıköğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümünden 4 Yıllığa Nasıl Geçebilirim, 4 Yıllık Lisans Programına Nasıl Tamamlarım?


AÖF “Sosyal Hizmetler.” için belirlenen ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde, “Sosyal Hiz.” lisans programına dikey geçiş yapabilirl 1yıl İntibak ( Hazırlık ) + 2 Yıl olmak üzere 3 yılda Lisans diploması alabilirler. Fakat burada unutulmaması gereken bir nokta var. 4 yıllık lisans programına geçtiğinizde 2 yıllık eğitiminizde aldığınız dersler ile geçiş yaptığınız bölümün dersleri eşleştirilir.Uyuşmayan dersleri alıp 4 yıllık lisans eğitimine tamamlarsınız. İşte bu eşleşmede eşleşen ders sayısı az olduğunu ve o bölümdeki bir çok dersten (1,2,3 ve 4. Sınıf ) yine sorumluğu olduğunuzu belirtmek isterim.Ayrıca yine Dgs ile Sosyoloji lisans programlarına kontenjanlar dahilinde geçiş yapılabilmektedir. Aşağıda ki önlisans bölümlerinden de DGS ile sosyal hizmet 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapıla bilinmektedir.

2013 yılı kontenjanlar, başvuru şartları için: http://idealsosyalhizmet.com/egitim/2013-dgs-dikey-gecis-sinavi-kontenjanlar-sartlar-bilgiler-notlar/

4275 Güvenlik

9181 Güvenlik ve Koruma
4280 Hava Savunma
4292 İstihbarat
8607 İş Sağlığı ve Güvenliği

1205 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği
8537 İtfaiyecilik ve Sivil Savunma

1208 İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği
9182 Kamu Güvenlik ve Asayişin Sağlanması
4323 Mühimmat ve Mühimmat Tahrip
5353 Özel Güvenlik ve Koruma
5359 Savunma ve Güvenlik
9023 Sivil Savunma ve İtfaiyecilik
2111 Sosyal Bilimler
4352 Sosyal Hizmetler / Sosyal Hizmet
9098 Sosyal Güvenlik

4-2 Yıllık Açıköğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümünden Hangi Bölümlere DGS İle Geçiş Yapabilirim?
2010 DGS Kılavuzuna göre :
Başkent Üniversitesi Sağlık Bölümleri Fakültesi: Kontenjan 3, Taban Puan: 218.122
Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi: Kontenjan: 1, Taban Puan: 255.704
DGS ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için http://osym.gov.tr/belge/1-12161/eski2yeni.html adresinde bulunan belgeleri inceleyebilirsiniz.

5- Kazanınca İş Bulur muyum? Kazanınca Atanabilir miyim? Kpss Taban Puanları Kaçtır? Kpss’den Kaç Puan Almam Gerek? İş İmkânları Nelerdir?
İlk başta belirttiğim üzere 4 yıllık eğitim veren sosyal hizmet bölümü 2 yıllık sosyal hizmet bölümünden farklı olduğu için devlet henüz 2 yıllık sosyal hizmet bölümü mezunu almamıştır.2 yıllık sosyal hizmet bölümü bir ön lisans programı olduğu için kpss’de alımlar önlisans programlarından mezun olunan kişiler için açılan kadrolar dahilin de alım yapılması mümkün olabilecektir. Fakat henüz (2011-Şubat) devlet ön lisans kpss yerleştirmelerinde sosyal hizmet bölümü için kadro açmamıştır. Bu yüzden kpss taban puanı yoktur.

Gelişmeler için Açık Öğretim Önlisans kategorisini takip edebilirsiniz.

İş İlanları sayfası için ise : https://www.facebook.com/isilanlarisosyalhizmet

6-2 yıllık Sosyal Hizmet Bölümü ile 4 yıllık Sosyal Hizmet Bölümü Arasında ki Fark Nedir? İki bölümün aynı, eşit görülmesi ne derece doğrudur?

Türkiye’de maalesef birçok üniversite mezunu işsiz kalmakta, okuduğu bölüm ile alakası olmayan işlerde çalışabilmektedir. Üniversite bitirmek hiçbir zaman tek başına yeterli olmamaktadır. İşte bu yüzdendir ki lise de öğrencilerin bölüm, alan tercihini yaparken mezun olunca iş bulabilecek miyim sorusu en büyük etken olmaktadır.
Sosyal hizmet bölümünü seçen öğrenciler içinde bu etken önemli bir yere sahiptir. Öyle ki özellikle iki yıllık sosyal hizmet bölümünü seçen öğrencilerin ilk sordukları soru iş bulma üzerine olmaktadır. Evet, özellikle Kpss atamalarında puanların düşük olması ve özel sektörde kolay iş bulunabilmesi sosyal hizmet bölümünü değerli kılan etkenlerden biri olmuştur.
Ama en başta 2 yıllık sosyal hizmet bölümü ile 4 yıllık sosyal hizmet bölümünün eşit aynı bölüm olarak değerlendirilmesi ile hataya düşülmektedir. Tercih edilirken bu farklılığın en başta göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
İnsanı hedef alan, insanla çalışan, bireylerin grup ve toplumların hayatlarını etkileyen uygulamalar yapan bir alanın, bir bölümün çalışanlarının uygulamalı iyi bir lisans eğitimi ile eğitilmesi gerekmektedir. Öyle ki içinde bulunduğumuz toplumumuzda yaşanan olaylar bunun ne derece önemli olduğunu bizlere bir kez daha göstermektedir.
Aöf sosyal hizmet bölümünün açılma amacı tam olarak bilinmemekle birlikte geleceği hakkında henüz net olarak bir bilgi de bulunmamaktadır. Bu bölümünde sosyal hizmet alanında ara elaman eksikliğinin kapatılması veya başka bir kurumda bu bölüm ile ilgili alımlar yapılabileceği öngörülebilir.

Aöf sosyal hizmeti bölümünü okuyan arkadaşlarıma başarılı olması dileğim ile….
Yorum ve sorularınız aşağıda ki yorum kısmına yazabilirsiniz.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

2 Yorumlar
  1. yagizberk diyor

    MRB MURAT BEY BEN SOSYAL HIZMETLER OGRENCISIYIM 1.DONEMDEN ZAYIFIM VAR VE ORTALAMAYI TUTTURAMADIM .SENEYE SINAVLARA GRDGMDE ORTALAMAYI TUTTURURSAM DEREK GECMIS OLUYOR MYUM YOKSA ZAYFLARI VRMK ZORUNDA MYM

  2. ilkay diyor

    35 yaşındayım. ve dışarıdan lise diploması aldım. çalıştığım için örgün eğitim alarak bu veya başka bir bölümü bitirmem mümkün değil.ayrıca açıköğretim mezunlarını neden küçümsediğinizi anlamadım. ben bu bölümü sosyal yaşama destek için tercih etmek istiyorum.toplum ve özellikle çocuklar için atılacak her yeni adımda destekçi ya da öncü olabilmek çok mutluluk verici.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Anti-Spam Quiz: