Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bilgiler

202

Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü

Erzurum üniversitesi Açık öğretim fakültesi sosyal hizmet bölümü (4 yıllık) ve 2 yıllık olmak üzere açık öğretim bölümleri iki farklı başlık altında toplanmıştır. 2 yıllık açık öğretim fakültesi sosyal hizmet bölümü için lütfen ilgili kategoriyi( Eğitim/Açık Öğretim önlisans) ziyaret ediniz.

1-Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Nedir?

Açık öğretim sosyal hizmet bölümü eğitimin uzaktan verildiği sosyal hizmet bölümüdür. 2011-2012 eğitim öğretim yılında Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi altında açılmıştır.

2- 2 Yıllık (önlisans) Açık Öğretim Sosyal Hizmet ile 4 Yıllık(lisans) Açık Öğretim Sosyal Hizmet  Neden Farklıdır?

4 yıllık eğitim veren sosyal hizmet açık öğretim bölümlerinden mezun olanlar ile örgün eğitim sosyal hizmet bölümlerinden mezun olanların diploma üzerinde bir farkı olmaması nedeniyle açıköğretim sosyal hizmet bölümü dört yıllık mezunları kpss ile atanabileceklerdir. Fakat aöf’ye bağlı 2 yıllık sosyal hizmet programının enden açıldığı, hangi amaca hizmet ettiği henüz net olarak anlaşılamamıştır. 2012 yılı itibari ile kpss’e atamalarında bu bölüm için açılmış özel bir kadro bulunmamaktadır.

3-4 yıllık Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü öğrencileri mezun olunca örgün eğitim veren sosyal hizmet bölümü öğrencileriyle eşit mi olacaktır?

Bu sorunun cevabına aslında üzülerek evet demek istiyorum. AÖF den ve örgünden mezun olan öğrenciler aynı kpss sınavına girecekler ve örgün ile okuyanlarla yarışacaklardır. Ancak özel söktörün tercihi örgün eğitimde okuyan öğrencilerden yana olacaktır. Devlete atanmada bir farklılık yoktur.

Üzülmemin nedeni sosyal hizmet disiplinini açık öğretim sistemi ile verilebileceğini düşünen akademisyenlerin olması ve bu bölüme böyle bir sistem ile eğitim verilmesidir. (Burada YÖK’ün verdiği bu kararı eleştirmek, nasıl nedeni aramak Türkiye’de ki yüksek öğrenim sisteminin gözden geçirilmesine adına yararlı oalcağını düşünüyorum) Nasıl siz uzaktan eğitim ile doktor yetiştiremezseniz bir sosyal hizmet uzmanının da uzaktan eğitim sistemi ile, açık öğretim sistemi ile yetiştirilmesinin beklenmesidir. Kaldı ki burada yıllardır örgün eğitimin açamadığı kontenjan sayısını açık öğretim sosyal hizmet bölümü birkaç yılda açabilmiştir. Bakınız 2012 Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Kontenjan Sayısı.

Örgün ile açık öğretim arasında ki farkın ve bu farkın sosyal hizmet açısından değerlendirmesini çok fazla yapmak istemiyorum. Çünkü bu konuda alandaki akademisyenlere daha fazla söz düştüğü kanısındayım. Daha önce sosyal hizmet bölüm başkanlıklarının bu konuya ilişkin görüşünü paylaşmak istiyorum. 

 

Sosyal hizmet eğitiminin açık öğretim programı olarak yürütülemeyeceği açıktır. Atatürk Üniversitesi bünyesinde açılmış olan Sosyal Hizmet Açık Öğretim programın başlatılması Türkiye’de son yıllarda açılan birçok bölümle hızlı gelişmekte olan sosyal hizmet eğitiminin niteliğine ciddi şekilde zarar verebilir ve gelecekte telafisi mümkün olmayan sonuçların doğmasına yol açabilir.
Bu yüzden aşağıda isimleri bulunan sosyal hizmet bölüm başkanlıkları olarak; ülkemizde sosyal hizmet eğitiminin uzaktan/açık öğretimle verilmemesi gerektiğini, Atatürk Üniversitesi bünyesinde açılmış olan Sosyal Hizmet Açık Öğretim Programına öğrenci alınmaması ve bu programın kapatılması gerektiği hususunu sosyal hizmet öğrencilerine, sosyal hizmet uzmanlarına ve kamuoyuna saygıyla duyurmak isteriz. (18 Nisan 2011) http://idealsosyalhizmet.com/egitim/ulkemizde-sosyal-hizmet-egitiminin-acik-ogretim-programlarinda-verilmesine-yonelik-sosyal-hizmet-bolum-baskanliklarinin-gorusleri/

Mezun oldukları zaman örgün eğitim ile açık öğretim bölümü öğrencileri arasında ki farkın bariz bir şekilde olacağını öngörüyorum. Bunda örgün sosyal hizmet bölümü öğrencilerinin sürekli birbiri ve alandaki gelişmeler, akademisyenler ile iletişim halinde olması, zamanlarının büyük bir kısmını eğitimlerine ayırmaları, uygulama ve stajda daha avantajlı olmaları gibi durumların etkili olacağını düşünüyorum. Bu farkın da özel kurum çalışmalarında, proje ve çalışmalarda daha şeffaf bir şekilde ortaya çıkacağına inanıyorum.

4-Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Taban Puanları, Şartları Nelerdir?

Üniversite AdıProgramın AdıPuan TürüKontenjanEn Küçük PuanıEn Büyük Puanı
2012Atatürk Üni.Sosyal Hizmet (Açıköğretim)YGS2050336,3878455,9221
2011Atatürk Üni.Sosyal Hizmet (Açıköğretim)YGS1025344.999453.000

Sosyal Hizmet Lisans Programını tercih edecek adayların  YGS puan türlerinin en az birinden 140.000 ve daha yukarı puan almış olmaları gerekmektedir. Tercihte YGS puan türünün en yükseği kullanılır. Bölümün taban puanı tercih edenlerin puanlarına ve kontenjan sayısına göre belirlenmiştir.

2011 Erzurum Açık Öğretim Fakültesi 2012-2013 yılı için Taban Puanı : 344.999, 2013-2014 için 336,3878dir.‘ Bu sene kontenjan sayısı 2000 normal 50 okul birincisi kontenjanı ile toplam 2050’dir.

Şartlar

-Bu programa alınan öğrencilerden her öğretim yılında sınav, kitap, basılı malzeme ve eğitim-öğretim hizmetleri karşılığında öğretim gideri alınır. Öğretim gideri olarak alınacak bedeller Üniversitenin web sitesinden öğrenilebilir.

– Adayların bu programı tercih edebilmeleri için, YGS puan türlerinin en az birinden, 140.000 ve daha yukarı puan almış olmaları gerekmektedir

‘’Sosyal Hizmet Programına yerleştirilen adaylardan 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılı için Öğrenim Gideri olarak Güz ve Bahar yarıyılları başında 1250`şer TL(2011 yılı dönemlik harç miktarı) tahsil edilecektir.

Bu programın öğrenim ücreti, programa kayıt yaptıracak öğrenciler için tasarlanan elektronik kitap ile son sınıfta bir yıl boyunca yapılacak olan blok uygulama göz önünde bulundurularak belirlenmiştir.’

5-Açık öğretim fakültesi Sosyal Hizmet Bölümünün Dersleri Nedir? 

http://www.atauni.edu.tr/userfiles/125836-95835752e585bac2c046ddbc4fba85c0.pdf adresinden ders programına ulaşmanız mümkündür.

6-Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Harcı  Ve Kontenjan Sayısı Neden Bu Kadar Fazladır?

Açıkça kişisel bir eleştiri olarak bir açık öğretim fakültesinin böyle bir  disipline ait eğitimi bu şekilde verebilmesini, bunun yanında 2050 kontenjan ve en az dönemlik 1250TL harç parası almasına iyi niyetle yaklaşsam bile anlamakta güçlük çekiyorum.

Öğrencilerden 1250TL’lik harç alınarak kontenjanın yüksek tutulmasını sadece Üniversite’nin kendini ekonomik olarak geliştirmesinin bir aracı olarak görmekteyim. Bunun insanlar tarafından böyle algılanmasına sebep olunması oldukça üzücü bir durumdur.

 

7-Açık Öğretim Fakültesinde Dersler Nasıl İşleniyor?

Açık Öğretim fakültesinde dersler uzaktan eğitim ile işlenmektedir.  Sitede ki açıklama ise şöyle:  Sosyal Hizmet Lisans Programında dersler; Fakültemiz tarafından hazırlanan etkileşimli materyeller kullanılarak, internet üzerinden yürütülecektir. Derslerde muafiyet uygulaması yapılmayacaktır.

Her öğrenciye bir tablet bilgisayar ve ders içeriklerinin olduğu programlar verilmekte, veya internete bağlı olarak bu dersler öğrenciler tarafından alınmaktadır.

 

 

8-Erzurum Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümünün Sınavları Nasıl Yapılmaktadır?

Sınavlar öğrenci yoğunluğuna bağlı olarak önceden belirlenen merkezlerde yapılmaktadır. Sınavlar test şeklinde olmaktadır. Şuradan örnek sorulara erişmeniz mümkündür. http://www.atauni.edu.tr/userfiles/174310-d2c49cbfb3982e5048d7324a709f2d2f.pdf

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

202 Yorumlar
  1. Muhammet diyor

    Örgün eğitimle aynı anda AÖF sosyal hizmet 4 yıllık okunur mu

  2. Ayse diyor

    Merhaba bende çocuk gelişimi önlisans mezunuyum sınavsız mi giriş yapacaksınız yoksa dgs Lemi dgs ile girecekseniz yok diye biliyorum cevap verip beni de bilgilendirirseniz sevinirim

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Anti-Spam Quiz: