Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bilgiler

202

Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü

Erzurum üniversitesi Açık öğretim fakültesi sosyal hizmet bölümü (4 yıllık) ve 2 yıllık olmak üzere açık öğretim bölümleri iki farklı başlık altında toplanmıştır. 2 yıllık açık öğretim fakültesi sosyal hizmet bölümü için lütfen ilgili kategoriyi( Eğitim/Açık Öğretim önlisans) ziyaret ediniz.

1-Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Nedir?

Açık öğretim sosyal hizmet bölümü eğitimin uzaktan verildiği sosyal hizmet bölümüdür. 2011-2012 eğitim öğretim yılında Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi altında açılmıştır.

2- 2 Yıllık (önlisans) Açık Öğretim Sosyal Hizmet ile 4 Yıllık(lisans) Açık Öğretim Sosyal Hizmet  Neden Farklıdır?

4 yıllık eğitim veren sosyal hizmet açık öğretim bölümlerinden mezun olanlar ile örgün eğitim sosyal hizmet bölümlerinden mezun olanların diploma üzerinde bir farkı olmaması nedeniyle açıköğretim sosyal hizmet bölümü dört yıllık mezunları kpss ile atanabileceklerdir. Fakat aöf’ye bağlı 2 yıllık sosyal hizmet programının enden açıldığı, hangi amaca hizmet ettiği henüz net olarak anlaşılamamıştır. 2012 yılı itibari ile kpss’e atamalarında bu bölüm için açılmış özel bir kadro bulunmamaktadır.

3-4 yıllık Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü öğrencileri mezun olunca örgün eğitim veren sosyal hizmet bölümü öğrencileriyle eşit mi olacaktır?

Bu sorunun cevabına aslında üzülerek evet demek istiyorum. AÖF den ve örgünden mezun olan öğrenciler aynı kpss sınavına girecekler ve örgün ile okuyanlarla yarışacaklardır. Ancak özel söktörün tercihi örgün eğitimde okuyan öğrencilerden yana olacaktır. Devlete atanmada bir farklılık yoktur.

Üzülmemin nedeni sosyal hizmet disiplinini açık öğretim sistemi ile verilebileceğini düşünen akademisyenlerin olması ve bu bölüme böyle bir sistem ile eğitim verilmesidir. (Burada YÖK’ün verdiği bu kararı eleştirmek, nasıl nedeni aramak Türkiye’de ki yüksek öğrenim sisteminin gözden geçirilmesine adına yararlı oalcağını düşünüyorum) Nasıl siz uzaktan eğitim ile doktor yetiştiremezseniz bir sosyal hizmet uzmanının da uzaktan eğitim sistemi ile, açık öğretim sistemi ile yetiştirilmesinin beklenmesidir. Kaldı ki burada yıllardır örgün eğitimin açamadığı kontenjan sayısını açık öğretim sosyal hizmet bölümü birkaç yılda açabilmiştir. Bakınız 2012 Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Kontenjan Sayısı.

Örgün ile açık öğretim arasında ki farkın ve bu farkın sosyal hizmet açısından değerlendirmesini çok fazla yapmak istemiyorum. Çünkü bu konuda alandaki akademisyenlere daha fazla söz düştüğü kanısındayım. Daha önce sosyal hizmet bölüm başkanlıklarının bu konuya ilişkin görüşünü paylaşmak istiyorum. 

 

Sosyal hizmet eğitiminin açık öğretim programı olarak yürütülemeyeceği açıktır. Atatürk Üniversitesi bünyesinde açılmış olan Sosyal Hizmet Açık Öğretim programın başlatılması Türkiye’de son yıllarda açılan birçok bölümle hızlı gelişmekte olan sosyal hizmet eğitiminin niteliğine ciddi şekilde zarar verebilir ve gelecekte telafisi mümkün olmayan sonuçların doğmasına yol açabilir.
Bu yüzden aşağıda isimleri bulunan sosyal hizmet bölüm başkanlıkları olarak; ülkemizde sosyal hizmet eğitiminin uzaktan/açık öğretimle verilmemesi gerektiğini, Atatürk Üniversitesi bünyesinde açılmış olan Sosyal Hizmet Açık Öğretim Programına öğrenci alınmaması ve bu programın kapatılması gerektiği hususunu sosyal hizmet öğrencilerine, sosyal hizmet uzmanlarına ve kamuoyuna saygıyla duyurmak isteriz. (18 Nisan 2011) http://idealsosyalhizmet.com/egitim/ulkemizde-sosyal-hizmet-egitiminin-acik-ogretim-programlarinda-verilmesine-yonelik-sosyal-hizmet-bolum-baskanliklarinin-gorusleri/

Mezun oldukları zaman örgün eğitim ile açık öğretim bölümü öğrencileri arasında ki farkın bariz bir şekilde olacağını öngörüyorum. Bunda örgün sosyal hizmet bölümü öğrencilerinin sürekli birbiri ve alandaki gelişmeler, akademisyenler ile iletişim halinde olması, zamanlarının büyük bir kısmını eğitimlerine ayırmaları, uygulama ve stajda daha avantajlı olmaları gibi durumların etkili olacağını düşünüyorum. Bu farkın da özel kurum çalışmalarında, proje ve çalışmalarda daha şeffaf bir şekilde ortaya çıkacağına inanıyorum.

4-Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Taban Puanları, Şartları Nelerdir?

Üniversite Adı Programın Adı Puan Türü Kontenjan En Küçük Puanı En Büyük Puanı
2012 Atatürk Üni. Sosyal Hizmet (Açıköğretim) YGS 2050 336,3878 455,9221
2011 Atatürk Üni. Sosyal Hizmet (Açıköğretim) YGS 1025 344.999 453.000

Sosyal Hizmet Lisans Programını tercih edecek adayların  YGS puan türlerinin en az birinden 140.000 ve daha yukarı puan almış olmaları gerekmektedir. Tercihte YGS puan türünün en yükseği kullanılır. Bölümün taban puanı tercih edenlerin puanlarına ve kontenjan sayısına göre belirlenmiştir.

2011 Erzurum Açık Öğretim Fakültesi 2012-2013 yılı için Taban Puanı : 344.999, 2013-2014 için 336,3878dir.‘ Bu sene kontenjan sayısı 2000 normal 50 okul birincisi kontenjanı ile toplam 2050’dir.

Şartlar

-Bu programa alınan öğrencilerden her öğretim yılında sınav, kitap, basılı malzeme ve eğitim-öğretim hizmetleri karşılığında öğretim gideri alınır. Öğretim gideri olarak alınacak bedeller Üniversitenin web sitesinden öğrenilebilir.

– Adayların bu programı tercih edebilmeleri için, YGS puan türlerinin en az birinden, 140.000 ve daha yukarı puan almış olmaları gerekmektedir

‘’Sosyal Hizmet Programına yerleştirilen adaylardan 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılı için Öğrenim Gideri olarak Güz ve Bahar yarıyılları başında 1250`şer TL(2011 yılı dönemlik harç miktarı) tahsil edilecektir.

Bu programın öğrenim ücreti, programa kayıt yaptıracak öğrenciler için tasarlanan elektronik kitap ile son sınıfta bir yıl boyunca yapılacak olan blok uygulama göz önünde bulundurularak belirlenmiştir.’

5-Açık öğretim fakültesi Sosyal Hizmet Bölümünün Dersleri Nedir? 

http://www.atauni.edu.tr/userfiles/125836-95835752e585bac2c046ddbc4fba85c0.pdf adresinden ders programına ulaşmanız mümkündür.

6-Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Harcı  Ve Kontenjan Sayısı Neden Bu Kadar Fazladır?

Açıkça kişisel bir eleştiri olarak bir açık öğretim fakültesinin böyle bir  disipline ait eğitimi bu şekilde verebilmesini, bunun yanında 2050 kontenjan ve en az dönemlik 1250TL harç parası almasına iyi niyetle yaklaşsam bile anlamakta güçlük çekiyorum.

Öğrencilerden 1250TL’lik harç alınarak kontenjanın yüksek tutulmasını sadece Üniversite’nin kendini ekonomik olarak geliştirmesinin bir aracı olarak görmekteyim. Bunun insanlar tarafından böyle algılanmasına sebep olunması oldukça üzücü bir durumdur.

 

7-Açık Öğretim Fakültesinde Dersler Nasıl İşleniyor?

Açık Öğretim fakültesinde dersler uzaktan eğitim ile işlenmektedir.  Sitede ki açıklama ise şöyle:  Sosyal Hizmet Lisans Programında dersler; Fakültemiz tarafından hazırlanan etkileşimli materyeller kullanılarak, internet üzerinden yürütülecektir. Derslerde muafiyet uygulaması yapılmayacaktır.

Her öğrenciye bir tablet bilgisayar ve ders içeriklerinin olduğu programlar verilmekte, veya internete bağlı olarak bu dersler öğrenciler tarafından alınmaktadır.

 

 

8-Erzurum Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümünün Sınavları Nasıl Yapılmaktadır?

Sınavlar öğrenci yoğunluğuna bağlı olarak önceden belirlenen merkezlerde yapılmaktadır. Sınavlar test şeklinde olmaktadır. Şuradan örnek sorulara erişmeniz mümkündür. http://www.atauni.edu.tr/userfiles/174310-d2c49cbfb3982e5048d7324a709f2d2f.pdf

202 Yorumlar
  1. Murat ÇAY diyor

    taban puanı için bakınız taban puanlar kategorimiz, dışarıdan okusan da sonuçta yine sosyal hizmet lisans mezunu olacaksın dolayısıyla pek dezavantajlı değil ama örgün okumak daha nitelikli olur diyelim sizin için.

  2. arzu diyor

    Birde ygs den 200 filan alıyorum zor yani okuyabilir miyim yinede

  3. Arzu diyor

    merhaba ben haftaya ygs gireceğim geçen sene mezun oldum bu bölümü dışardan kazandım gitmedim fakat aulem beni dişarıdan okutmak istiyor bu mesleği dışardan okursam ne gibi fayadası olur öğrenebilir miyim bide taban puanını =? teşekkürler şimdiden

  4. Murat ÇAY diyor

    yatay geçiş için bir engel gözükmüyor. , hayır ayrı kontenjan açılmıyor.

  5. SELİN diyor

    merhaba sosyal hizmet ata aöfte okuyorm fakat örgüne geçiş yapmak istiyorum sanırım üniversiteler yatay geçişte aöf öğrencilerini seçmiyorlarmış doğru mu bide aöf öğrencilerine yatay geçiş için ayrı kontejan mı açılıyor

  6. Murat ÇAY diyor

    DGS ile geçiş yapabilir, daha önce aldığınız derslerden muaf olma durumunuz söz konusu olacaktır. Ancak kredisi ve ders içeriğinin tutması gerekmektedir.

  7. Murat ÇAY diyor

    burs söz konusu değil. diğer sorularınızın cevabını lütfen biraz sayfamızdaki yazıları ve yorumları okuyarak edininiz.

  8. fatma diyor

    merhaba ben bu yıl aöf önlisans sosyal hizmetleri bitirdim ama 4 yıla tamamlamak ıstiyorum. bölümümü seviyorum. meslek edinmek istediğim bir bölüm. Atatürk üni. lisans sosyal hizmetlere geçiş yapabilir miyim ve önlisansda verdiğim derslerden muaf olur muyum ? lütfen yardımcı olurmusunuz

  9. esra diyor

    teşekkür ederim bu arada okul birincisiyim okul birincilerine aöf den ek kontenjan sağlanıyormu puan sıralaması yönünden? bir de söylediğinize göre ysg3 puan türünden 4 yıllık okuyabilirim yani deglmi ? sosyal hizmet bölümünü çok istiyorum çunku ilerisi olan bi bölüm diye duydum ve 2 3 yıl içerisinde tüm kurumların en az bir sosyal hizmet mezunu alacagını duydum aslını ögrenmek istiyorum ? Sizce nasıl bi bölüm? Bi sorum daha olacaktı aöf materyal ücreti olarak dönemlik 900 tl ücret için bursluk sınavları var mı acıkögretm oldugu için soruyorum bursluk sınavlarının olup olmadığını ?

  10. Murat ÇAY diyor

    ygs ile alan bölümlerde var lys puanıyla alan bölümlerde var, taban puanları kategorimize bakınız

  11. Murat ÇAY diyor

    YGS puan türlerinden yüksek olanı aöf atatürk sosyal hizmet kabul ediyor. YGS 5 puan türüyle öğrenci alan sosyal hizmet bölümü de var

  12. esra diyor

    sosyal hizmet bölümü için YGS puan türlerinin herhangi birinden 4 yıllık okunuyor mu yoksa bu bölümü 4 yıllık okumak için LYSye mi girmek gerekir?

  13. Mücahit diyor

    2. Üniversite olarak hayır fakat çocuk gelişimini bırakırsanız evet

  14. SELİN diyor

    aöf sosyal hizmet lisans kazanıp birinci sene not ortalamamızı yüksek tutup ikinci senesinde örgüne geçme gibi bi imkanımız var mı varsa kontenjan durumu nasıldr

  15. SELİN diyor

    merhaba okul öncesi ikinci sınıf öğrencisiyim aynı zamanda ata aöf sosyal hizmet lisans okuyabilirmiyim

  16. ibrahim diyor

    kaç puanla yerleştiniz ? ve kaçıncı sınıfsınız?

  17. Esma ertas diyor

    Slm

  18. Şefika Aydoğan diyor

    Ataturk üniversitesi. Sosyal hizmetler 4 yıllık tüm sınavlara malatyadan girilebiliyor mu

  19. Sinem Kurt diyor

    Öğretmesi acısını tartismiyoruz eğitime başlama adım atma olayını kasdetmis yasemin, ki bende aynı görüşdeyim hastayim mesela.hastayim diye egitimimi bıraktım ve açıktan sosyal hizmetler benim egitimim le yan dal.gibi birşey, şimdi okumamalimiyim? Çalışma denilen şeyde ole tepeden olmuyor malesef bir yerlere gelmek.icin bir aşamaları geçmek gerekiyor ışte siz o aşamanın üstünde biz henüz altındayız ama sonuç olarak bu ulkeye ve insanlara.hizmet edeceksek bence açıköğretim mantıksız değil ülke ve faydacilik düşünülmeli meslek lerde, ben bu gorusteyim

  20. Sinem Kurt diyor

    Olaya farklı ve yanlış açıdan baktığınızi soylemeliyim, misal, ben kanser.hastaligina yakalandim atlattim ve hedeflerim ideallerimvar sosyal hizmetler bulundugum çevre.itibarı.ile ve yaptığımız etkinlikler ve calismalar olarak bana uygun yani ben bu iş için yaratilmisim, şimdi ben örgün e gidemiyorum kontroller sık çünkü, iyiki böyle bir bölüm var ve ben istedigim alanda kendimi gelistirebilecek ve ülkeme faydalı olabilecegim ins

  21. gkçn diyor

    hocam bende bu yıl eskişehir and.sosyal hiz
    metleri kazandım aynı zamanda sosyal hizmet merkezinde öğretmen olarak görev yapıyorum hangi kitap öğretir benim burada gördüklerimi ve yaptığım görüşmeleri

  22. yasemin diyor

    Her sey için çok teşekkürler ama burada size birşey söylemeden geçemiycem açıköğretimden okuyanlarla diğerlerinin aynı olmasına verdiğiniz tepki çok yanlış bende atatürk üniversitesi 4 yllk sosyal hizmetlerbölümünü kazandım normale puanım yettiği halde gidemedim. Çünkü kendi şehrinden çıkmaya imkanım yok. Ben ve benim gibi birçok kişinin olduğunu düşünüyorum sonuçta kişilikle ilgili dışardan okuyan kişilerde gayet derslerine çalışıp kendini geliştirebilir. Bunu bide buradan düşünelim…

  23. Merve diyor

    selam ben 2014 – 2015 kız meslek lisesi çocuk gelişimi mezunuyum ata-aöf 4yıllık sosyal hizmetler yazdım ygs puanlarım ygs4: 322 ygs5: 302 bana gelir mi acaba Cevap verirseniz çok sevinirim

  24. gülsüm diyor

    ıyı gunler bırsey sorcaktım. ben bu sene tercıh yapıcam.orgunden okurken aynı andada acıktan 4yıllık sosyal hızmet okumak ıstıyorum ama ıkıncı unıverste olarak 4 yıllık sosyal hızmet yok yanı ıkını unırverste yapamıyorum. ozaman ben orgune basladıktan sonra bıdaha ygs gırsem 4yıllık sosyal hızmetı yazsam tercıhede gıdebılıyormuyum hem orgun hem acıktana . yoksa kayıt sıldırmek flnmı gerekıyor bılgılendırırsenız cok sevınırım

  25. musa diyor

    arkadaşlar kusura bakmayın ben örgün eğitimdeki hiçbi sosyal hizmetler okuyanın kendini geliştirdiğini düşünmüyorum aksine egosundan başka bişeyi geliştirdiği yok ve böyle bi imkan varken ben kalkıpda işletme iktisat okumam açıktan bunu okur devlette keyfime bakarım 🙂

  26. fatma diyor

    merhaba ben 2 yıllık sosyal hizmetler okumak istiyorum. bunun için sadece barajı geçmem yeterlimi yoksa belli bir puanı varmı

  27. ahmet diyor

    Merhaba ben iki defa ygs ye girdim, ilkinde, bi 4 yıllık bölüm verdi, ikincisinde aynı üniversitenin 2 yıllık bi bölümünü verdim, su an ikisini birden okuyorum, merkezi yatay geçiş i ikinci puanım için kullanabilirmiyim, bi de eğer kullanabiliyorsam, bu puanla açık ögretim fakültelerini de tercih verebiliyormuyum, o puanı kullanarak açıkğretim sosyal hizmetler bölümünü tercih verebiliyormuyum, simdiden tesekurler

  28. çiğdem diyor

    merhaba arkadaşlar ben sosyal hizmet okudum aöf den olursa uzaktan eğitimle atatürk üniverstesinden tamamlamak istiyorum oluyor mu böyle bir uzaktan eğitimle tamamlayabiliyormuyum ve ne kadar ücret yatırmam gerekiyor

  29. muhsin taşkın diyor

    her bölüm gibi lisans sosyal hizmet bölümü de ne yazık ki kalitesizleşti.Her yere açmayın kardeşim bu bölümleri.Eğitim fakültesi hemşirelik iibf mühendislik gibi tüm bölümleri kalitesizleşti.neden tıp diş hekimliği açmıyorsunuz her yere ?
    yök tıp ve di.ş hekimliği bölümlerini de açmalıdır çünkü ihtiyaç çok fazladır.

  30. dilek diyor

    Öncelikle herkese selam kendimi tanıtayım ben bir özel sektörde hemşire olarak çalışmaktayım. Çalıştığım yerde üzülerek söylüyorum sosyal hizmet uzmanları da var. Aöf den mezun olup benim çalıştığım şirkete gelmelerini sabırsızlıkla bekliyorum.neden mi belki 30 ama yakın shu tanıdım inanın birkaç tanesi haric hepsi ego tatmin etmeye gelmiş. İş veren az olmasın dan yakınıyor aöf yi takip ediyor mezun versin hemen Aöf den alacak.

  31. öznur diyor

    aöf lisans sos hiz. bölümü açıldı mı

  32. umut diyor

    5 yıla kadar bu bölümün kpss puanı kaçlarda kapatır

  33. merve diyor

    Ben aöf sosyal hizmetler 4 yıllık okumak istiyorum ama diplada açıköğretim fakültesi yazıyor mu ?

  34. gülistn diyor

    kontenjansız bu bölümü okuyanlar atana bilir mi

  35. merve diyor

    ek puanı kullanabiliyormuyuz.ben çocuk gelişimi mezunuyum .hiç tercih yapmadım.lütfen cevaplayın hocam

  36. cs diyor

    bende ata aöf okuyorum haklısınız bu bölüm puanla bile olmamalı liyakat esaslı olmalı mülakatla yetenekle uyuma bakılmalı her puan alan iyi insan değildir sonra örgün de okutululmalı konuşmasını bilmeyen adamı öğretmen yapıyorlar bu ülkede daha ne olsun burası türkiye.

  37. sedat diyor

    “Nitelikli sosyal hizmetin önemini idrak etmek için daha kaç Malatya vakasına ihtiyaç var. Kötü haberler duyunca mı hatırlayacaksınız bizi. Türkiye’deki sosyal hizmet uzmanı ihtiyacının farkındayız fakat bu eksiklik niteliksiz bir eğitimle kapatılamaz. Odağı insan olan bilimlerde açıköğretim olmaz. Yanlıştan dönmemek daha büyük bir yanlıştır. Niteliksiz elemanlarla ne ülkemizi, ne de mesleğimizi geriye sürüklemeyin. İnsan hayatı bu kadar değersiz değil. İşi ehline verin.”

  38. menek diyor

    ben bu bölüme basvurmayı düşünüyorum ama konyadayım ve bazı sınavlar internetten olmayacakmış peki üniversiye mi gidiliyor o zaman yani kendi şehrimizde olmuyor mu yardımcı olusanız sevinirim

  39. gizem diyor

    ben iki yıllık mezunum acaba sosyal hizmetler 4 yıllık bölümüne geçiş yapabiliyormuyum?

  40. persepolis diyor

    dgs ile aynı hesaba geliyor malesef artı yıl kaybıda oluyor krediden dolayı sen uyanıksın onlar salak onlarda hesabını yapıyor =)

  41. persepolis diyor

    özel ne veriyor yapma etme işçiye de üni mezununa da aynı parayı veriyor kusura bakma 3-5 sene sonra aradaki 200-300 tl fark kalkacak şimdilik işçiyle özelde çalışan üni mezunu arasında o kadar maaş farkı var özelde bu bölüm bir işe yaramıyor kim nereye alacak ? ben devlete girmek istiyorum yükselme masteri yemişim karnımızı doyuralım yeter ne diye örgüne gideyim bitirdiğim gibi bir daha kitap yüzü açmakta istemiyorum boş beleş bilgilerle kafamızı ütülüyorlar üni hocaları zengin oluyor esnaf oluyor apart sahibi zengin oluyor cafeciler zengin oluyor ne diye örgüne gidecekmişim gitmem arkadaş gitmem giden enayidir özel sektör tecrübeye bakıyor diplomaya değil kendini geliştir bir süre düşük ücrete çalış geçmiş yap nasıl alıyorlar görürsün .

  42. Nur diyor

    İyi günler hocam, son sınıftaki staj çalışanlar için nasıl oluyor eger bi çözümü yoksa 3 yıl boyunca emek vermek istemiyorum bilgilendirirseniz sevinirim

  43. NOVAMAS diyor

    EVET YA GERÇEKTEN BU BÖLÜM ÖLDÜ. 2 YILA KADAR KPSS DE 90 PUANI GÖRÜR BU BÖLÜM…BENDE VAZGEÇTİM KAYIT YAPTIRMAKTAN

  44. slyman diyor

    slm arkadslar sosyal hızmetlerınde gelecek varmı sızde aöf baslamayı dusunuyorum …

  45. Songül Hasan Güngör diyor

    atatür üniversitesinde baska bir aöf bölümü okuyor olsaydın onun kaydı silinecekti ancak sen anadolu ünv. okuyorsun o yüzden kaydın silinmez farlı iki ünv. okuyorsun bunda bi engel yok

  46. hasan diyor

    bu bölüm öldü artık.her yıl 6 bin mezun verecek.bende kazanmıştım atatürk açıköğretim lisans sosyal hizmetleri ama vazgeçtim.her yıl o kadar harç parasına değmez.3 yıl sonra 90 puanları görür bu bölüm.

  47. yesim diyor

    bende okulu aradım kayıt yapıyoruz bu şekilde okuyan öğrencilerimiz var okuyabilirsiniz dediler ne yapmalıyız acaba

  48. tranko buskas diyor

    merhabalar. atatürk aöf önlisans okuyup dgs ile atatürk aöf lisans sosyal hizmetlere geçebilirmiyim?

  49. ahmet diyor

    bilgin yanlış,sistemde açıköğretim bile kazanmış olsan tercih yapamazsın.kontenjanlı veya kontenjansız ile alakası yok.

  50. yozgi diyor

    Firat bey benim baska bir sorum olacakti. Nisanlim suan Sosyal hizmet bolumnde okuyor 3.sinifa gecti ve ben Almanyada yasiyorum. Son sinifdaki 1 yillik staj yurtdisinda yapilabiliyormu?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.