DGS (Dikey Geçiş Sınavı) Kontenjanlar, Şartlar, Bilgiler, Notlar

205

1-DGS Nedir?

DGS’nin açılım Dikey Geçiş Sınavı olup, ön lisans mezunlarının eğitimini lisansa tamamlamaları için yapılan bir sınavdır. Sınav her yıl yapılmakta olup 80 adet sayısal 80 adet ise sözel sorudan oluşmaktadır.

2014 yılında soru sayıları 60 sayısal 60 sözel olarak değiştirilmiştir. Sınav süresi de 140 dk olmuştur.

Bakınız uzmantv.com’da ki DGS nedir başlıklı video: http://www.uzmantv.com/konu/dikey-gecis

2-DGS Geçmiş Yıllara Ait Sorular ve Cevap Anahtarı

2013-http://goo.gl/Y6ZZL5

2012-http://goo.gl/uy3utO

2011-http://www.osym.gov.tr/dosya/1-57910/h/dgs2011.pdf

2010-http://www.osym.gov.tr/dosya/1-54519/h/dgs2010.pdf

2009- http://www.osym.gov.tr/dosya/1-50159/h/dgs2009.pdf

*Diğer yıllar için bakınız: http://www.osym.gov.tr/belge/1-5957/dikey-gecis-sinavi-dgs.html

2013-2014 öğretim yılı için Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu  yayınlanmıştır. Yayınlanan kılavuzda yer alan önemli hususlar, sosyal hizmet bölümü kontenjanları, sosyal hizmet bölümüne geçiş yapabilecek önlisans programları, belirtilen şartlar ve açıklamaları bu yazıda yer almaktadır.

3-Hangi Önlisans Programlarında Lisans Sosyal Hizmet Bölümüne Tercih Yapabilirim?

Aşağıda belirtilen tabloda sosyal hizmet bölümünü tercih edebilecek önlisans programları ve yine bu programların tercih edebileceği diğer bölümler yer almaktadır.

4275 Güvenlik
9181 Güvenlik ve Koruma
4280 Hava Savunma
4292 İstihbarat
8607 İş Sağlığı ve Güvenliği
1205 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği
8537 İtfaiyecilik ve Sivil Savunma
1208 İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği
9182 Kamu Güvenlik ve Asayişin Sağlanması
4323 Mühimmat ve Mühimmat Tahrip
5353 Özel Güvenlik ve Koruma
5359 Savunma ve Güvenlik
9023 Sivil Savunma ve İtfaiyecilik
2111 Sosyal Bilimler
4352 Sosyal Hizmetler / Sosyal Hizmet
9098 Sosyal Güvenlik
Bölümlerinden DGS ile Sosyal Hizmet LİSANS Bölümüne geçilebilir.

Ayrıca Sosyal Hizmetler Önlisans bölümü mezunları;

  • Sosyoloji lisans bölümüne de kontenjanlar dahilinde DGS ile geçiş yapabilmektedir.
  • Açıköğretimden Atatürk Üniversitesi Sosyal Hizmet Lisans Bölümüne,
  • Veya Açıköğretim Anadolu Üniversitesi’nden Sosyoloji’ye devam edebilirler.

4-DGS Sosyal Hizmet Taban Puanları ve Kontenjanları nedir?

Sosyal Hizmet Bölümü İçin Hangi Üniversite Kaç Kontenjan Ayırmıştır? Güncel kontenjan ve puan bilgileri için DGS kategorisine bakınız. http://idealsosyalhizmet.com/category/dgs/

5-DGS Sınavında Puan Hesaplama Nasıl Olacak?

DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ön lisans başarı puanlarının (ÖBP) belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilecektir.

Ön Lisans Başarı Puanı (Öbp)

2013-DGS’ye başvuran adaylardan her biri için ön lisans öğrenimindeki akademik ortalama göz önünde tutularak bir Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanacaktır

Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Önlisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacaktır. 50’nin altında olan notlar 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Önlisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Bütün not sistemleri doğru orantı kurularak, 100’lü not sistemine dönüştürülecektir.

Dgs Puanının Hesaplanması

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır.

DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar Tablo-A’da yer almıştır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır.

DGS PUANLARINI BELİRLEYEN STANDART PUANLAR VE KATSAYILAR

DGS Puanları

Sayısal

Standart

Puan

Sözel

Standart

Puan

Ön Lisans Başarı

Puanı

(ÖBP)*

Sayısal DGS Puanı

3

0,6

0,6

(DGS – SAY)

Sözel DGS Puanı (DGS – SÖZ)

0,6

3

0,6

Eşit Ağırlıklı DGS Puanı

1,8

1,8

0,6

(DGS – EA)

6-Kimler Başvurabilir?

Sınava, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabileceklerdir.

7-DGS Kazandıktan Sonraki Süreç Nasıl İşlemektedir?

DGS ile geçtiğiniz bölümün dersleri ve daha önce almış olduğunuz dersler karşılaştırılır, uygun olanlar eşleştirilir. 1.sınıftan başlayarak kalan dersleri vermeniz gerekir. Daha önce uygulanan intibak programı ise 2011 yılında YÖK’ün kararı ile kaldırılmıştır. (http://www.haber7.com/haber/20110729/DGSden-gelen-ogrencinin-intibak-yili-kaldirildi.php )

8-DGS daha Önce Almış Olduğum Derslerden Muaf Olacak mıyım?

Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince ön lisans elitimi sarasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir.

9-Kaçıncı Sınıftan Başlayacağım?

Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir.

Daha önce aldığınız dersler bölümün dersleri ile eşleştirilir. Bu eşleştirme de ders isimlerinden daha çok derslerin içerikleri ve kredisi daha önemlidir. Derslerin içerikleri ve kredilerine göre okulun akademik kurulu toplanır ve sizin daha önce alacağınız dersler ile o bölümün ders mevzuatında ki dersler karşılaştırılır. İçeriği ve kredisi tutan dersler eşleştirilir. Almanız gereken dersleri ise ilgili üniversitenin ders geçme mevzuatına göre alıp sınıf atlayıp mezun olursunuz.

10-DGS Kılavuzunun Tamamına Nasıl Ulaşabilirim?

2013-http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2013/DGS/2013-DGS%20BA%C5%9EVURU%20KILAVUZU.pdf

2012-http://www.osym.gov.tr/dosya/1-60092/h/2012dgs-basvurukilavuzu-son.pdf

Diğer yıllarda yayınlanan başvuru kılavuzları için: http://www.osym.gov.tr/belge/1-5957/dikey-gecis-sinavi-dgs.html

[highlight color=”eg. yellow, black”]Sorularınız İçin Yorum Bölümünü Kullanabilirsiniz.[/highlight]

Yazının Sunum Dosyaları:

Yazının PDF Hali: DGS Sosyal Hizmet

Sunu Dosyaları:

DGS Sosyal Hizmet P.Gösterisi 2003

DGS Sosyal Hizmet P.Gösterisi

205 Yorumlar
  1. pınar izmir diyor

    3.sınıftan başlıcaksın.ama alttan alman gereken dersler var.onlarıda bu 2 yılda vermelisin mezun olman için .

  2. Elif Küçükaksoy Doğan diyor

    merhaba ben sosyal hizmetler 2.sınıf okuyorum dgs ile atatürk üniversitesi sosyal hizmet bölümüne yerleştiğim zaman toplam 6 yılmı okumus olacagım yoksa fark dersleri alarak toplam önlisansla beraber 4 yılda bitirmiş oluyormuyum

  3. pınar izmir diyor

    dgs ye girmeden geçiş yapamazsınız

  4. pınar izmir diyor

    dgs yılda 1 defa yapılır.19.07.2014 te olucak bu yıl.26 mayısta başvular başlıyor.

  5. pınar izmir diyor

    harçlar 950 şuan.daha önce 1250 idi ama o zaman tablet verdikleri için fiyat yüksekti şuan tablet vermiyorlar oyüzden 950ye düştü.1 yılda 2 defa 950 yatıracaksınız.yani 1 yılın maliyeti 1900.

  6. zehra diyor

    meraba ben anadolu üniversitesi sosyal hizmetler önlisans 2. sınıf öğrencisiyim. anadolu üniversitesi veya erzurum atatürk üniversitesine dgs ile geçiş yapabilir miyim

  7. pınar diyor

    ve anlayamadıgım konu harclar 950 mi 1250 mi ve neden bukadar yüksek cok fazla üstelik dönemlik yıllık olsa anlaşılır belki bir nebze. cevaplarsanız sevinirim

  8. pınar diyor

    dgs sınavları yılın hangi dönemlerinde yapılıyor acaba anlayamadım bulamadım. mesela ocakta okulum bitecek sınava girmek istiyorum.

  9. basak diyor

    sosyal hızmet bıtırdım 2 yılık dgs gırmeden atatürk ünüversitesine geçiş yapabilir miyim

  10. Murat ÇAY diyor

    bakınız yukarıda yazıyor sorunuzun cevabı

  11. Murat ÇAY diyor

    dgs kılavuzuna bakanız lütfen

  12. nur diyor

    iyi günler ben kırşehir ahi üniversitesinde 2 yıllık bilgisayar programcılığı okyorum . ben ankaraya dgs sınavı ile bil.öğretmenliği yada bil.mühendisliği okuyabilirmiyim

  13. İBRAHİM diyor

    MERHABA BEN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ 2 YILLIK AÖF ÖNLİSANS SOSYAL HİZMETLER OKUYORUM..SOSYAL HİZMETLERİ DGS İLE 4 YILA TAMAMLAYABİLİYOR MUYUM.?

  14. Murat ÇAY diyor

    tamamlayabilirsiniz

  15. yasin diyor

    merhaba iyi günler, ben 2 yıllık iş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunuyum, dgs ile sosyal hizmetler bölümüne geçebiliyoruz… ben sınavsız anadolu ünv. açık . öğr. fak ile çalş. ekonomisi ve end. ilşk. bölümünü lisans tamamladım. dgs sınavına girip tekrardan okulunuz aöf sosyal hizmetlere başvurarak 2. kez lisans tamamlayabiliyormuyum? 2 yıllık diplomam hala elimde?

  16. tuğçe diyor

    ben çocuk gelişimi iki yıllık okuyorum sosyal hizmetlere geçmek istiyorum geçiş var mı eger geçiş yoksa ben dgsede çocuk gelişiminden başka hangi bölümlere geçiş yapabilirim soruma cvp verrsenz sevnrm şimdiden tesekkr ederm

  17. kasım diyor

    ben 4 yıllık maliye okumaktayım 2 yıllık sosyal hizmet açıktan okuyorum.bitirdiğimde dgsden yeteri kadar puan alıp yerleştiğimde yine açıktan mı devam edeceğim

  18. zeynel diyor

    ben aöf sosyal hizmetler mezunuyum Atatürk üniversitesine dgs le sosyal hizmetler 4 yıllık geçebilirmiyim

  19. SEVGİ MLK diyor

    SLM LİSE ÇOCUK GELİŞİ MEZUNUYUM SOSYAL HİZMETLERİ OKUMAK İSTİYORUM AÇIK ÖĞRETİM KAYIT NE ZAMANVE NE YAPMAM GEREKİR DİKEY GEÇİŞ İÇİN LÜTFEN ACİL BİLGİ

  20. basak diyor

    ben sosyal hizmetler 2 yıllığı bitirdim . örgün bi ünüversitede çocuk gelişimi okuyom . ben 4 yıllık sosyal hizmetlere bu yıl dgs puanı ile geçebilirmiyim.

  21. Hakan diyor

    Sosyoloji bitirirseniz artık sosyolog olmuş olursunuz sosyal hizmetle bir alakası yok onunda..

  22. mert diyor

    Murat bey herkeze sordum ama kesin bi cevap alamadığım soru : üniversitelerin klavuzda yayımladığı şu istege göre ingilice şartı ne anlama geliyo ? biz öğrencilerin istegimize göre mi ingilizce öğrenimi görecegiz ??

  23. rojbin diyor

    mrblar …ben çocuk gelişimi önlisans mezunuyum.dgs ile sosyal hizmetlere geçiş yapabilir miyim ve puanımı etkiler mi?şimdşden teşekür eder

  24. Murat ÇAY diyor

    bakınız bulunduğunuz site

  25. Murat ÇAY diyor

    doğru değil şu an

  26. cansu diyor

    murat bey önlisans atamaları kesın olmuyor mu ? bırde 2014 için ataturk üniversıtesı 600 kişi alıyormus dogru mu cevaplarsanız cok sevınıcem

  27. GUNES diyor

    merhaba Murat bey sosyal hizmetler acikogretime yazildim atanma durumlari nasil tam bilmiyorm. daha dogrusu 2 yillikla atanabilecek miyim/ dgs sart mi atanmak icin ne yapilmasi lazim bilgilendirir misinz beni acaba

  28. hülya diyor

    iyi geceler murat bey sitede atatürk ünivrsitesin de dgs ile alım yok demişsiniz,ancak bu ünivrsitenin ve ösym nin yanlış açıklamalrından dolayı böyl bılınıyor şuan için alım yapıyorlarmış,çagrı merkezini aradıgım da bunu ögrendim ve bu zamana kadarda tam 3 kere atatürk üniversitesini 1 kere de ösym ögrenci bilgilendirme birimini aramama ragmen net açıklamalar yapmadılar bekleyin klavuzda varsa gibi bılgılendırdıler ama şimdi dgs gırdıysenız tercih yapabılıyorsunuz denıldi!sizce böyle bi durum nasıl gerçekleşir dgs klavuzun da yok ama yazı geldi bize şuan tercih edebiliyorsunuz denilebilir.bundan dolayı 1 yılımı heba ettiler,bununla ilgili ne yapabilirim sizce,

  29. çilem diyor

    merhaba ben muhasebe okuyorumm dikeyy geçişle 4 yıllığa tamamlamak istiyorumm ve erzurumda bildiğim kadarıyla muhasebe öğretmenliği varmışş geçişimi bu bölüme yapmak istiyormmm bu mumkun muu acaba ve ne kadar puan gereklı

  30. Zeynep Süllü diyor

    sosyal hizmet 2 yıllık okuyun ca ataması varmı ? bir de sosyal hizmet açıkta 4 yıllığı yok yatay geçişle açıkta ya sosyolojiyle ,iktisat okuyabiliyosun ben 2 sinden birini seçtimde yani 2 yıllığın üstüne sosyolojide okuyunca sosyal hizmet çalışmacı ünvanını muı alıyorum 4 yıllık sosyal hizmet bitirenler tercih yapabiliyor ya kpss de bende yapabilirmiyim

  31. Murat ÇAY diyor

    lisans bitirdikten sonra önlsans olarak kpss ye giremiyorsunuz

  32. Sosyal hizmet ankara diyor

    Hocam aöf 2 yıllık sosyal hizmetten Ankarada Hacettepe ya da Ankara üniversitesine dgs ile geçiş yapmak için sınavdan yüksek bi not aldım diyelim. OBP nin 0,6 lık etkisi çok şey değiştirir mi? (AÖF Sosyal hizmet diploma puanı 4 üzerinde 2,50-3 arasında diyelim) Teşekkürler şimdiden.

  33. Zeynep Süllü diyor

    slm ben zeynep aöf de 2 yıllık sosyal hizmet okuyorum , 4 yıllığa tamamlamak istiyorum bunun içinde dgsyle örgüne geçmek ,eğer kazanamazsam açıkta sosyolaji ya da iktisat seçebiliyorum . !!! yalnız aöf de 4 yıllığı yok yatay geçişle sosyoloji ya da iktisat seçebiliyorum. ben bunu da okuduğumda kpss de 4 yıllık sosyal hizmetler blümünde tercih yapabiliyormuyum.

  34. Murat ÇAY diyor

    ortalama sınava etkili, her hangi bir ortalama şartı yok

  35. Murat ÇAY diyor

    bakınız google/ösym

  36. Murat ÇAY diyor

    kredili sistem olduğu için üniversitelerde kesin karar veremezsiniz, alttan dersiniz olabilir, krediniz yetmezse sınıfta geçemeyebilirsiniz.

  37. CANSU diyor

    MURAT BEY KESİN Bİ KARAR VERİLDİMİ KAÇTAN BAŞLANIYOR

  38. Lale diyor

    Şu klavuza brtürlü ulaşamadım bana link atabilirmisniz ziraat mühendslgi nerlerde kontnjan vermiş 🙁

  39. Onur diyor

    Neden deli cesareti olacakmış ki? En doğal hakkın bu senin.. Okuduğun bölümler DGS ile hangi bölümlere geçiş var ise sınav sonrasında o bölümde okuyabilirsin.. Umarım başarılı olursun, çoluğa çocuğa karışmış bir dolu abim ve ablam var çevremde, üstelik gayette başarılılar.. İstediğin şeyin peşinden koşmaya devam et yeter..

  40. Naz diyor

    Bundan 15-20 sene önce AÖF Sosyal Bilimler Bölümünü bitirmiştim.( 2 yıllık )

    Şimdi evlilik, çoluk -çocuk derken zaman su gibi geçti ben şimdi tekrar okula dönmek istiyorum. Ama nasıl? Bölüm isimleri değişmiş sanırım. Her şey değişmiş. . Lisansa tamamlamak istiyorum. Yeniden okumak istiyorum, deli cesaretimi sizce bu yaştan sonra.. Lütfen bir yol yordam, bir fikir. . Görüşleriniz için sonsuz teşekkürler

  41. mustafa diyor

    4 yıllık sosyal hizmetler bölümüne tamamlamk içn aöf ortalamasının kac olması gerekli

  42. Murat ÇAY diyor

    bu sene alım yok,

  43. sosyal_hizmete_devam diyor

    ben çağrı merkezini aradım şöyle dediler: şu an için alım yok ama seneye açabilirler, kontenjanlı mı olur yoksa isteyen herkes geçiş yapabilir mi orası şu an belli değil…sitemizi takip edin ordan duyuru yaparız…

  44. Bayram Yıldırım diyor

    mrb arkadaşlar açık öğretim erzurum atatürk üniversitesi dgs den ne kadar alacak selamlar bilenler hemen cevap versin

  45. Murat ÇAY diyor

    dgs kılavuzunda ayrıntılar mevcut.

  46. Murat ÇAY diyor

    bakınız yukarıda cevabı açık ve net bir şekilde yazıyor.

  47. ayşegül diyor

    sa… ben sosyal hizmetlerin önlisansını okumak istiyorum ve dgs ile 4 yıllığa tamamlamayı düşünüyorum ama bi yerde dgs’de başarı olursak lisans eğitimini 1. sınıftan başlatılıyor die duydum böyle bşy var mı??

  48. denız diyor

    merhaba ben dgs basvuru yapacagım ama aof sosyal hizmetler 2.sınıf öğrencisiyım. şimdi ben basvuru formundakı öğrenım bilgileri kısmının program kodu alan kodu nedir bırde öğrenim bilgileri ony kısmını büroya mı onaylatacagım

  49. Murat ÇAY diyor

    DGS için bu sene yok malesef…

  50. cigdem diyor

    murat bey merhabalar birşey soracaktım atatürk üniversitesi kontejan acması söz konusu mu bilginiz varmı ? kolay gelsin iyi çalışmalar

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.