ÖYP 2013 Sosyal Hizmet ve Sosyoloji Bölümleri

8

ÖYP’de daha önceki yıllarda sosyal hizmet bölümleri için açılan kontenjanlarda özel şart olarak genellikle ‘’sosyal hizmet bölümünden mezun olmak veya sosyal hizmet bölümünde yüksek lisans yapıyor olmak’’ gibi şartlar istenilirken bu yıl açılan 12 üniversitede ki 18 akademik kadroda ‘’ Fakültelerin Sosyal Hizmetler Bölümü veya Sosyoloji Bölümü Mezunu Olmak veya İlgili Alanda Yüksek Lisans Yapıyor Olmak’’ şartı aranmaktadır.

Aranan bu şart sosyoloji bölümü mezunlarının da sosyal hizmet bölümünde araştırma görevlisi olabileceğine işaret etmektedir. Sosyoloji ve sosyal hizmet bölümü mezunlarını ve bu iki farklı bilimi eşit göstermektedir. Ancak durumun tam tersi sosyal hizmet bölümü mezunları için geçerli olmayıp sosyal hizmet bölümü lisans öğrencileri sosyoloji kadrolarını tercih edememektedir.

Diğer yandan kadrolarda ki sosyal hizmet bölümünde yüksek lisans yapıyor olmak şartının aranması sosyal hizmet alanında yüksek lisans yapan diğer meslek gruplarının da bu kadrolara başvurabilmesini sağlamaktadır. Sosyal hizmet bölümünde yüksek lisans yapan bir mühendis kazandığı takdirde sosyal hizmet bölümünde araştırma görevlisi olabilecektir.

Sosyal hizmet ve sosyoloji birbirinden farklı bilimler olduğu gerek ders içerikleri gerek her iki bilim dalının farklı oluşundan anlaşılabilmektedir. Bu durumu en iyi bilmesi gereken kurumların başında da Yükseköğrenim Kurulu gelmektedir. Kamu kurumlarında bile bu iki bilime ait lisans mezunları farklı sınıflandırma içerisinde yer almaktadır. Sosyal hizmet bölümü mezunu sosyal çalışmalar sağlık hizmetleri sınıfında yer alırken sosyoloji bölümü sosyologlar teknik hizmetler sınıfında yer almaktadır. Sosyoloji toplum ile ilişkili bir toplum bilimi olarak tanımlanırken sosyal hizmet birey, aile, toplum ve bunlar arasında ki ilişki, etkileşim ile ilişkili bir bilimdir. Her iki bilim dalının ortak yer aldığı alanların olması bu iki bilim dalını eşit yapmamaktadır.

ÖYP alımında yapılan bu uygulama Sosyal hizmet bölümü mezunlarına haksızlık yapıldığının da bir göstergesidir. Öyle ki sosyal hizmet bölümü lisans mezunları sosyoloji bölümü ilanlarına başvuramamaktadır. Bu durum yıllarca akademisyen olmak için çabalayan akademisyen adaylarına haksızlık olarak yansımaktadır.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

8 Yorumlar
  1. Murat ÇAY diyor

    hayır!

  2. EEE diyor

    Öss de bir yarışa soktular yüksek puanlarla bölüme girdik sonra açık öğretim dört yıllığı açıldı, sosyoloji mezunlarına çeşitli haklar tanındı, alakaya maydonoz bölümlerden dikey geçiş hakları tanındı, sağlık bakanlığı personeline dikey geçiş hakkı tanıdı bilmem ne oldu bitirdik meslek elemanı adayı olduk eğer böyle haksızlıklar yapılmaya devam edilirse daha uzun süre aday olarak kalırız olan dört yılını örgün olarak okuyan sosyal hizmet mezunlarına oldu. Sosyal hizmet bölümü sadece sosyoloji biliminden faydalanmaz bir çok farklı disiplinden faydalanır bu durum sosyal hizmeti faydalandığı hiçbir disiplin le aynı kefeye koyduramaz sosyal hizmet bölümlerinde sosyal hizmet alanında çalışacak meslek elemanı yetiştirir meslek öğretilir sosyoloji bölümünde sosyoloji alanında bilim adamı yetiştirir bilim öğretilir ama malesef bizim ülkemizde sırf istihdam kaygısı olduğundan tabiki milyonlarca sosyoloji bölümü mezunu iki bölümün aynı olduğunu bizim alanımızda istihdam edilebileceklerini savunuyorlar MALESEF.

  3. sayla diyor

    sosyoloji mezunu yüksek lisansını sosyal hizemtten yaparsa sosyal çalışmacı olabilir mi?

  4. Naz diyor

    Kafam o kadar karışık ki işin içinden çıkamadım sizden yardım istiyorum bu konuda, ben plato MYO öğrencsiyim, 2. Üniversite kapsamında Atatürk veya Anadolu Üniversitesi sosyal hizmetler okumak istiyorum, Anadolu da 2 yıllık ve sınavsız 2. Yılın sonunda sosyoloji okuyabiliniyormuş yani, sosyoloji lisans, sosyal hizmetler ön lisans, Atatürk Üniversitesini secersem ise dgs sınavı ile 4 yıllığa geçebiliyorum kararsızlığım şu KPSS de ve iş hayatımda hangisi daha çok işime yarar, ona göre tercih yapayım sosyoloji önü açık bir bölüm mu, 2 yıllık sosyal hizmetler yetermi, acil cevaplandırırsanız sevinirim tercihimi ona göre yapacagım teşekkürler….

  5. murat diyor

    sosyoloji mezunu olan birisinin sosyal hizmet alanında çalışmasından daha doğal bir şey yoktur.Bunda şaşırılacak hiç bir şey yoktur aslında çalıştırılmaması anormal bir şeydir.İki bölümünde ilgi alanları aynı olması ve sosyal hizmet her noktada sosyoloji disiplininden faydalanmak durumunda sosyoloji olmadan sosyal hizmet diye bir şey olamaz hatta sosyal hizmet eğitimi veren hocalara ve öğretim görevlilerine bakılsın buyuk coğunluğun temeli sosyolojiye dayanır.

  6. dilara diyor

    ben istanbul üniversitesinde sosyoloji okuyorum.yazınız dikkatimi çekti..kafama takılan noktalarda beni aydınlatırsanız sevinirim.sosyoloji mezunları sosyal hizmet alanında yüksek lisans yapabilir mi ? ve sosyoloji mezunları sosyal hizmet uzmanları için açılan kadrolara başvuru yapabilir mi ? teşekkür ederim.

  7. social_worker diyor

    Görüşlerinize saygı duymakla beraber olaya farklı bir bakış açısından bakabiliriz: Gelişmiş ülkelerde Sosyal Hizmet Uzmanları (Social Workers) meslek seçimlerini yaparken ilgilerini ve sosyal hizmete olan sevgilerini kriter olarak kullanırlar. Bizim ülkede ise kamuda memur olma şansı yüksek olduğundan dolayı -şu an için- tercih yapan öğrenciler bu durumu gözönünde bulunduruyorlar. Yani demek istediğim bu meslek alınan eğitimden ziyade severek yapılması gereken gönül işidir. Bu sebeple, sosyoloji mezunu bir sosyal çalışmacı, Türkiye’nin en iyi üniversitesinden mezun olmuş bir sosyal hizmet uzmanından daha kaliteli hizmet verebilir..Ayrıca ülkemizde sosyal çalışmacı ihtiyacı çok fazla. YÖK bu yüzden eşdeğer bilim dallarından da istihdam sağlamaya çalışıyor.

  8. kkk diyor

    Sosyal Çalışmacı’nın içine her şeyi yerleştirerek Sosyal Hizmet Mesleğinin özelliğini kaybetmesine neden oldunuz. O yetmedi şimdi akademik personel alınırken üniversitelerin Sosyal Hizmet bölümünden mezun olmak şartını genişletip bir de sosyoloji mezunu olmak durumunu da eklemişsiniz.

    Akademik personel yetiştirmeden birçok üniversitede bölümü açtınız. Eğitim kalitesini düşürdünüz. Sonra kontenjan azalsın dendikçe özellikle Hacettepe Üniversitesi’nde öğrenci sayısını arttırdınız. Şimdi de bu. Bence direkt bölümü kaldırın olsun bitsin.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Anti-Spam Quiz: