Sosyal Hizmet Bölümünü Kazandım Peki Bundan Sonra?

3

Öncelikle tebrik ederiz, sosyal hizmet alanına, disiplinine hoş geldiniz. Bundan sonraki süreci gözden geçirmek ve daha iyi bir sosyal hizmet ara elamanı, sosyal hizmet uzmanı olabilmek için dikkat edilmesi gerekenler üzerine öneriler vermek için bu yazıyı hazırladık. Yazıyı hazırlarken de sosyal hizmet bölümünü kazananları iki farklı grupta değerlendirmeyi uygun gördük.  Bu yazının bundan sonraki eğitim ve meslek sürecini daha iyi değerlendirmenizde faydası olacağı umudu ile işte başlıyoruz.

Önlisans Sosyal Hizmetler Bölümünü Kazandım.

Hoş geldiniz. Önlisans Sosyal Hizmetler ilk olarak Anadolu Üniversitesi  Açıköğretim Fakültesine bağlı olarak açıldı ve ilk yıllarda sınırsız olan kontenjan nedeniyle bir çok kişi bu bölümü seçti. Eldeki veriler sadece 2015 yılında Anadolu üniversitesi açıköğretim önlisans sosyal hizmet programına 12.120 kişinin yerleştiğini görmekteyiz.(Kaynak:http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2015/OSYS/OSYS2015YerlestirmeMinMaxTablo-323072015.pdf)

Örgün ve Atatürk Üniversitesi Açıköğretim fakültesine yerleşenler bu sayıya dâhil değil bile. Bu rakam bize gösteriyor ki önlisans sosyal hizmetlere yerleşen oldukça fazla kişi bulunmaktadır. Ancak KPSS yerleştirmelerini takip eden birisi olarak önlisans sosyal hizmet programında alımların bu kadar fazla olmadığını görüyoruz.

1-Önlisans Sosyal Hizmet  Programını Bitirince İş Bulabilecek miyim?

Durum bu şekildeyken akla gelen ilk sorulardan biri “Önlisans Sosyal Hizmet  programını bitirince iş bulabilecek miyim?” sorusu olmaktadır.. Bunun cevabının sizde ve okuduğunuz üniversitenin başarısında yattığını söylemek mümkündür.  Sosyal hizmetlerde ara elaman olarak mezun olacak sizlerin iş bulması sosyal hizmet bilgi, beceri ve değerlerinizi ne kadar geliştiğine bağlı olarak değişecektir. KPSS alımlarının fazla olmadığını görsek de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Belediyeler, Özel Huzurevleri, Kreşler, Özel Rehabilitasyon Merkezleri Önlisans Sosyal Hizmet bölümü mezunlarını istihdam etmekte, bu bölüm mezunlarını çalıştırmaktadır. Bu anlamda iş bulabilmek sizlerin ne kadar sosyal hizmeti benimsediğinize ve kendinizi geliştirdiğinize bağlı olarak değişmektedir. Bu durum okuduğunuz üniversitenin de başarısının önemli olduğunu işaret etmektedir.

2-Bunları Mutlaka Yapın

3-DGS Önemli Bir Fırsat

Önlisans sosyal hizmet bölümünü kazananlar için bir başka önemli konu ise DGS’dir. Dikey geçiş sınavı önlisans mezunlarının bölümleriyle ilgili lisans bölümüne geçiş için bir fırsat sunmaktadır. Sınavın zor olduğu söylenemez ancak zor olmaması kolay kazanıldığı anlamına gelmemektedir. Bu yüzden DGS sınavının bilincinde olunmalıdır. DGS ile ilgili önerilerimizi kısaca şu şekildedir:

Son olarak her şeyin size bağlı olduğunu, istediğinizde aşamayacağınız engel olmadığını fark edin.  Bundan sonra içinde yer aldığınız alan oldukça geniş ve bir o kadar da ihtiyaç duyulan bir alan. Kendinizi bu alanda geliştirmeniz size birçok kapıyı aralayacağını göreceksiniz. Başarılar.

Lisans  Sosyal Hizmet Bölümünü Kazandım.

Hoş geldiniz. Hacettepe Üniversitesi’nden sonra 2003 yılında Başkent Üniversitesi, 2006 yılında Adnan Menderes, Selçuk, Sakarya Üniversitesinde sosyal hizmet bölümleri açıldı ve son yıllarda birçok üniversitede sosyal hizmet bölümünün açıldığını görmekteyiz.  Son yıllarda sosyal hizmet bölümünün hızla birçok üniversite çatısı altında açılmasının çeşitli sorunları da beraberinde getirdiğini söylemek mümkün olsa da konumuzla doğrudan ilgili olmadığı için bu konuya girmeyeceğim.

1-Açıköğretim Kelimesini Çok Duyacaksınız

Doğrudan ilgili olan konularımızın en başında Açıköğretim Fakültesinde Sosyal Hizmet Bölümlerinin açılmasıdır. Buradaki en ilgi çeken nokta Açıköğretim fakültelerinin 2015 yılında yaklaşık 3000 öğrencinin yerleşmesidir. Bu durum Sosyal hizmet lisans mezunlarının atandığı sosyal çalışmacı kadroları için önümüzdeki yıllarda KPSS yarışının oldukça fazla olacağı anlamını taşımaktadır. Bu durum devlet kurumlarında çalışmak isteyen lisans sosyal hizmet mezunlarının KPSS’ye sıkı bir şekilde çalışmasını gerektirmektedir. Sosyal çalışmacı kadro sayılarında bir azalma olacağını düşünmüyorum, aksine yeni alanların çoğalmasıyla birlikte ve sosyal devlet anlamında ilerlemek isteyen bir yönetimin benimsenmesiyle sosyal hizmet uzmanı/sosyal çalışmacıya olan ihtiyaçta aynı oranda artacaktır.

Burada bahsetmek istediğim bir başka konu daha var. Lütfen alanınıza sahip çıkın.  Alanınızda çalışmak isteyen çeşitli meslek grupları bulunmakta ve bu gruplar sosyal hizmet alanını sıklıkla tecavüz etmektedir (http://idealsosyalhizmet.com/sosyal-hizmet-hak-ettigi-degeri-gormelidir/) . Buna müsaade etmeyin. Buna müsaade etmemek için öncelikle bu durumun bilincinde olmanız gerektiğini unutmayın.

2-Kendinizi Geliştirin, Sosyalleşin

Eğitim süresi boyunca özellikle örgün öğrencilerin üniversitelerinin öğrenci topluluklarına, kulüplerine, STK’lara, çeşitli sosyal sorumluluk projelerine katılmaları ileriki mesleki yaşamları açısından önemlidir. Diğer yandan zaman zaman bireysel kurum ziyaretlerinde bulunarak merak ettiğiniz konuları oradaki çalışanlara sormayı ihmal etmeyin. Sosyal hizmet sizler için o kadar önemli hale gelecek ki “sosyal hizmet”in geçtiği her paragrafı kolayca fark edebilir hale geleceksiniz.  Olabildiğince iletişim becerinizi arttırın, insanlarla iletişim kurmaktan onları dinlemekten çekinmeyin.  Sosyal hizmetin bunu gerektirdiğini hiçbir zaman unutmayın.

3-Bunları Mutlaka Yapın

  • Bilgi bankanızı geliştirmeye özen gösterin, derslerinizin yanında dikkatinizi çeken birkaç konuda kendinizi geliştirmeyi ihmal etmeyin (http://sosyalhizmet.com/kutuphane)
  • Dil konusunu önemseyin, akademisyen olmak veya yüksek lisans gibi bir planınız bulunmaktaysa dilden çoğu kez kaçışınızın olmadığını unutmayın.
  • Haritanın neresinde olduğunuzu, nereye gittiğinizi iyi öğrenin, zaman zaman gittiğiniz, gideceğiniz yolu kontrol edin.
  • Uygulama becerinizi arttırın, proje yazma, kaynak bulma ve AB projeleri , Avrupa Gönüllü Hizmeti konularında bilginizi, becerinizi geliştirin.
  • Bunların yanında alanda çalışmaya başladığınızda sizi mesleğin getirdiği stresten uzaklaştıracak bir başka beceri kazanmanızda fayda olduğunu unutmayın.
  • Eğitim sürecinde akademisyen olmak gibi bir karar alırsanız, not ortalamanızın, ALES ve dil puanının önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Yine aynı amaç için ÖYP, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi gibi kavramları öğrenin.
  • Sivil toplum kuruluşlarını yakından tanıyın, kendinizi geliştirmek için STK’ların sizin için önemli bir araç olduğunu göz önünde bulundurun.
  • Üniversitenizin değişim Erasmus, Mevlana gibi değişim programlardan faydalanmaya çalışın. Gerekli şartları sağlamaya özen gösterin.

Son Olarak

Sosyal hizmet mesleğinin içine giren bireyler olarak daha başarılı olmanız için hazırlanan bu yazıda kısaca dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan söz ettik. Zamanla göreceksiniz ki değindiğimiz noktalar mesleki gelişim ve değişim için son derece önemli. Bu yazıyı baştan sona okumuş olmanız da gösteriyor ki sizde değişim ve gelişime açıksınız.

Umuyoruz ki başarılı bir eğitim ve meslek yaşamınız olur.

3 Yorumlar
  1. Murat Çay diyor

    Hayalimizin ne olduğuna göre değişir aslında, bakış açımız önemli.. Sosyal hizmet mesleği zaten öyle memurluk zemininde yapılması zor bir meslek, meslek elamanı olmak da kolay değil. KPSS’ye giriyim atanayıp bakış açısıyla bir yere varmak zor, sadece sosyal hizmet için değil bir çok meslek için bu böyle artık… İşsiz kalmamak artık bireyin kendisinde, geliştirirse öğrenirse o kadar da iş imkanları kötü değil.

  2. helikopter diyor

    Moral bozmak istemiyorum ama Türkiye gibi biyer de hayallerden öte realist olmak lazım Yılda 12 bin mezun veren + açıktan da okutulan sosyal hizmet bölümü söz konusu olunca 4 yılın sonunda işsizler kervanına katılmak ve şunu da belirtmeliyim sosyal hizmet alanında Türkiye de ki toplam mezunların %24 işsizdir hani radyo sinema felan mezunlarından daha yüksek işsizlik oranı var

  3. ölümünetürk diyor

    ben 2. üni olarak sosyal hizmet okumak istiyorum ve ileriki dönemler için yüksek lisans yapmak için. 3-4 sene sonra bu bölüm hala revaşta olur mu cevap verirseniz sevinirim.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.